30 de juny 2015

Presenten un lllibre sobre curiositats, històries i anècdotes de la comarca del Gironès

Ràdio Sarrià.
Avui dimarts 30 de juny a les vuit del vespre a la Llibreria 22 de Girona, es presentarà el llibre "1001 curiositats de Girona i el Gironès" de Mar Bosch Oliveras amb el segell L'Arca.
Entre les Gavarres, les Guilleries, la serra de Rocacorba i els terraprims empordanesos es troba la comarca del Gironès i al bell mig, la seva capital, Girona. El passeig que proposa aquest llibre, a mode de llambregada, és un recorregut fragmentari a través dels seus accidents, les seves corbes d’aigua, els seus racons més emblemàtics i entranyables que ho són perquè la seva gent els ha volgut així: Castells enderrocats d’intacta glòria, monestirs i santuaris, màgiques valls, dolls d’aigua amb llegenda, illes dins de rius, fauna excepcional, plana i muntanya. I és que la comarca és rica pel paper que juguen i han jugat poblacions com Salt, Sarrià de Ter, Cassà, Quart, Sant Gregori, etc.
En aquest llibre llegireu històries realment curioses, que han passat de generació en generació i que encara avui s’expliquen als fills i amics per entendre una mica més el seu origen. A la confluència de quatre rius, el Ter, l’Onyar, el Güell i el Galligants es troba la ciutat de Girona. El seu casc històric o Barri Vell és un dels més evocadors d’Europa, on també hi destaquen altres monuments com el Call, les famoses i acolorides cases de l’Onyar i la seva monumental Catedral. Darrere d’aquest decorat hi ha carrers que cargolen secrets de la història, places de conte, racons misteriosos, pedres que no es poden deslligar de les llegendes que els gironins encara malden per explicar-se. Girona és molt més que la Girona de la postal. Però a més, si hi sumem aquells indrets que Prudenci Bertrana anomenava foranies gironines (els pobles veïns que juntament amb la capital, conformen la comarca de Girona) en resulta la protagonista.
Una comarca que ens permet parlar de pedres mil·lenàries i ecosistemes singulars, de gent que ha fet història i d’històries que ha fet la gent d’aquesta terra modesta, amable, «fidel a la petja i a l’esguard». En el llibre es parla de:
Les gorgues volcàniques de la Font de la Torre. D’on surt l’expressió «més lleig que l’home de Santo Domingo»? Una estàtua pels malpensats. La Gassol i la Coma Cros a Salt. Llegenda de la Font d’en Pericot. La molinera de Flaçà. Sant Narcís i les mosques. Ferran Agulló, l’home que donà nom a la Costa Brava. Qui eren els burots? Història del llegendari Llucià Ansó. Les tres sinagogues gironines. La llegenda d’en Banyeta. 
L'autora del llibre, Mar Bosch Oliveras, nascuda a Girona el maig del 1981, és llicenciada en Filosofia i especialitzada en Periodisme Cultural per la Universitat de Girona. Durant els darrers anys, s’ha dedicat al món de l’educació i ha gestionat projectes de caràcter social amb el grup Plataforma Educativa. De ben petita es va aficionar a escriure històries per entretenir familiars i amics. Primer van ser poemes. Després relats curts. Finalment, articles, ressenyes i reflexions al seu refugi personal www.malamar.wordpress.com. Ara, després que la seva primera novel·la li valgués el XXXII Premi Just Manel Casero, continua escrivint amb l’empenta d’aquest reconeixement. Publica en diferents mitjans i és membre de l’equip de Palamedes Editorial, dedicat a la divulgació filosòfica.