11 de juny 2015

Jordi Roca, Quim Hugas i Josep Ribera rebran el premi EcoSÍutat de la 10a edició de la fira EcoSí de Girona

Ràdio Sarrià.
Jordi Roca
El pastisser Jordi Roca, del Celler de Can Roca, Quim Hugas, fundador de Casa Moner i propietari del Grup Boira, i l’empresari Josep Ribera, de la Fundació SERGI, rebran demà els premis EcoSÍutat de la 10a fira de la sostenibilitat EcoSí. En aquesta edició dels Premis EcoSi s’han establert sis categories que coincideixen amb els sis sectors en què s’estructura la fira: EcoGastronomia, EcoSalut, EcoEducació, EcoHàbitat, EcoTurisme i EcoSÍutat.
La cerimònia tindrà lloc a les 5 de la tarda, coincidint amb la inauguració oficial. EcoSí se celebra fins diumenge al Palau de Fires de Girona i reuneix 124 expositors.
Els premis EcoSí es van crear per reconèixer persones, empreses i entitats que, per la seva trajectòria, contribueixen a promoure els valors de la fira. Els organitzadors distingiran a Jordi Roca per “incorporar la sostenibilitat en els valors del millor restaurant del món en una societat desnodrida de sentiments”. Quim Hugas, per la seva banda, ha estat pioner en la introducció de la farina ecològica i de varietats antigues com l’espelta o el Kamut, i l’aigua purificada i vivificada, i serà guardonat per “fer quotidians a milers de gironins els productes ecològics”.
Quim Hugas
Josep Ribera




















El tercer premiat en aquesta categoria és Josep Ribera, que serà distingit per “construir una EcoSÍutat des del compromís social”. Ha estat president de la Fundació SERGI (fins l’any passat) i va ser vicepresident del gremi de constructors de Girona i membre de la Comissió de Medi Ambient de PIMEC Girona. http://somgentdeprofit.cat/, , de l’Agència de Residus de Catalunya.
A EcoSí hi haurà una exposició itinerant i es podrà participar en uns tallers en els que s’explica l’origen del malbaratament i s’aporten dades i consells sobre com evitar-ho. A l’entorn dels sis sectors que formen la mostra s’han programat tot un seguit de conferències, tallers i àgores que conformen un extens calendari per divendres, dissabte i diumenge. La cuinera Carme Ruscalleda, l’economista i professor d’universitat Arcadi Oliveres, el físic i filòsof Humberto Schawb, l’impulsor de la banca ètica Joan Melé, l’il·lusionista Xevi i el doctor Francisco Barnosell seran alguns dels participants en la desena edició d’EcoSí, que inclou també activitats per als més petits amb l’Espai Nens.
Salvador Sala rebrà el premi EcoGastronomia per ser “un empresari d’èxit que compagina el rendiment econòmic amb la funció social i ambiental”. El 1986 va fundar Vegetàlia, que elabora i distribueix una àmplia gamma de productes ecològics i que és pionera en la fabricació de proteïna vegetal. L’empresa ha apostat des dels seus inicis per una alimentació natural i ecològica, en equilibri entre la tradició artesanal i l’ús de la tecnologia més avançada. El premi EcoTurisme distingirà Maria Assumpció Pifarré, priora del monestir de Sant Daniel de Girona per “la constància obrint les portes i promovent el turisme espiritual que vincula natura, cultura i espiritualitat”. L’associació Terram, fundada per 15 professionals del món de l’arquitectura, l’arquitectura tècnica, l’enginyeria i la construcció, recollirà el premi EcoHàbitat per “investigar, difondre i promoure la construcció sostenible en terra”. La revista digital de salut i nutrició ‘Ets el que menges’, fundada el 2011, serà guardonada amb el premi EcoEducació per “divulgar i sensibilitzar amb èxit que l’alimentació que tenim pot transformar-se en una forma de vida”. El premi EcoSalut serà per a l’empresa LIQaway, una empresa innovadora que ofereix als esportistes de fons una opció saludable i sana, amb ingredients d’origen ecològic. EcoSí promocionarà durant tres dies els elements clau de la sostenibilitat, en l’àmbit personal i professional, com la cooperació, la salut i el benestar. La fira es converteix en un punt de trobada entre productors, fabricants, distribuïdors de productes biològics, empreses d’energies renovables i bioconstrucció amb la intenció de donar a conèixer la importància dels productes naturals, els avantatges d’una alimentació sana, la necessitat de l’energia renovable, la cura que cal tenir vers el medi ambient, l’adquisició de compromisos davant el reciclatge i intentar millorar els hàbits dels assistents.
El saló obrirà les seves portes demà divendres a les 4 de la tarda al Palau de Fires de Girona, mentre que dissabte i diumenge ho farà a les 10 del matí. EcoSí es podrà visitar cada dia fins a les 8 del vespre. La desena edició de la fira promou la lluita contra el malbaratament alimentari mitjançant la campanya de prevenció ‘Som gent de profit’.