28 de juny 2015

Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions per l'onada de calor i el risc d'incendis forestals

Ràdio Sarrià.
Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per Onada de Calor davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que confirmen l’episodi de temperatures extremes que pot durar diversos dies. En paral·lel, seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquest avís de l’SMC, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) la fase 2 d’alerta del Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS). Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, avui dissabte es manté l’episodi de superació de temperatura màxima extrema que afecta sobretot tota la meitat sud de Catalunya, i amb especial intensitat a les comarques del Segrià, la Riebera d’Ebre i el Priorat. Per demà diumenge i el dilluns 29 de juny l’episodi es mantindrà a la meitat sud del territori i la franja de ponent, i s’incrementa l’afectació a l’interior del país i comarques del Prepirineu i Pirineu.
A les comarques del litoral l’afectació serà menor per la presència de la marinada.
Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que s’informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures, sobretot en el cas de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics,...) 
Consells de Protecció Civil Onada de Calor  
A casa:
Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
Estigueu-vos a les estances més fresques.
Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
Si teniu animals de companyia, procureu que no s'estiguin al sol i hidrateu-los.  
Al carrer
Porteu una gorra o un barret.
Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
Porteu aigua i beveu-ne sovint.
Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.  
Al cotxe
No deixeu els nens sols i tancats dins el cotxe
Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
No deixeu mai els nens ni les persones grans a l'interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.  
Als àpats
Beveu força i vigileu l'alimentació
Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
No prengueu begudes alcohòliques.  
Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola
Mireu de visitar-los un cop al dia.
Ajudeu-los a seguir aquests consells.
Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.
Risc d'Incendi Forestal: Prealerta Infoncat 
Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT durant el dia d’avui per l’elevat risc d’incendi forestal que afecta sobretot les demarcacions de Barcelona i Girona 
Les comarques més afectades pel risc d’incendi són:
Demarcació de Barcelona: Alt Penedès, Garraf, Baix Llobregat, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Maresme.
Demarcació de Girona: Selva, Gironès, Alt Empordà i Baix Empordà
Derivada de l'onada de calor i altres factors com la baixa precipitació dels últims mesos en algunes zones, s’incrementarà el risc d’incendi forestal a partir d’avui i durant la propera setmana, destacant com a zones de major risc el litoral i prelitoral de Barcelona i Girona on la presència d’un gran nombre d’urbanitzacions envoltades de bosc incrementa el risc i fa necessari intensificar les mesures de precaució. El risc també s’incrementarà al sud de la Catalunya Central, interior de Tarragona i Ponent. 
Cal extremar les precaucions en l’ús de pirotècnia en la revetlla de Sant Pere i seguir estrictament la prohibició de llençar cap coet a menys de 500 m del bosc. Cal no llençar cap burilla, encara que sembli apagada, des del cotxe. 
Disposeu de consells de Protecció Civil de la Generalitat davant el risc d’incendis forestals a http://bit.ly/1H9BH7Q 
Els Agents Rurals reforçaran aquests dies la vigilància d’activitats a l’entorn d’urbanitzacions i zones boscoses sobretot del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, per evitar conductes de risc, i els Bombers de la Generalitat disposaran del reforç de campanya forestal que ja està actiu.
Des del CECAT, Protecció Civil de la Generalitat manté el reforç en els avisos a les activitats de lleure dels menors d’edat regulades per la Direcció general de Joventut pel que fa a la calor i també al risc d’incendis. Per la seva banda, la Creu Roja també ha reforçat els seus dispositius preventius d’atenció als col·lectius més vulnerables. 
De la mateixa forma, Protecció Civil de la Generalitat ha recomanat als municipis que reforcin les mesures de prevenció per la protecció dels elements més vulnerables a la calor i també en quant a la prevenció del risc d’incendi forestal.
Està previst que el comitè tècnic de seguiment del risc forestal i d'onada de calor es torni a reunir el proper dilluns per avaluar els nivells de risc previstos i actualitzar les mesures de prevenció si fos necessari.