6 de jul. 2015

Es manté l'onada de calor i l'elevat risc d'incendi forestal

Ràdio Sarrià.
Es manté l'onada de calor i l'elevat risc d'incendi forestal. El Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT es troba en alerta des del divendres 26 de juny per l’onada de calor i el Pla de Protecció Civil per risc d’incendis forestals INFOCAT es troba en Prealerta des del 27 de juny
El risc d’incendis forestals continua incrementant-se de forma diària per efecte de les altes temperatures que s’estan patint.
Davant la situació de calor extrema, Protecció Civil de la Generalitat demana molta prudència en el bany a platges i piscines per evitar incidències greus
Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del pla d’emergències per risc d’incendis forestals INFOCAT a causa de l’elevat risc d’incendi en gairebé una trentena de comarques de Catalunya. En concret, les 28 comarques afectades avui dilluns per la Prealerta del Pla INFOCAT són:
Barcelona: Alt Penedès, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
Catalunya Central: Anoia, Bages i Solsonès.
Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Pla de l'Estany i Selva
Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i Priorat
Terres de l'Ebre: Ribera d'Ebre i Terra Alta
Lleida: Garrigues, Noguera, Segarra i Segrià
Alt Pirineu i Aran: Alt Urgell i Pallars Jussà
Les zones on el risc és més gran és tota la franja litoral i prelitoral. La persistència i agreujament de l’onada de calor fa que augmenti la situació de risc i cal ser especialment curosos en les actuacions a les urbanitzacions situades en zona boscosa o prop de zones arbrades de tot el territori per no generar un incendi.
Protecció Civil de la Generalitat demana als ciutadans que evitin qualsevol actuació imprudent que agreugi el risc d’incendi i que alertin amb rapidesa al telèfon d’emergències 112 en cas de detectar una columna de fum indicant el lloc de la manera més exacta possible.
El risc d’incendi ha anat augmentant de forma progressiva des de l’inici de l’onada de calor. Les altes temperatures sostingudes, la baixa humitat i l’absència de precipitacions han fet que vagi augmentant el risc.
Tots els efectius dels cossos operatius de la Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Diputació de Barcelona, policies locals, a més d’ADF i voluntaris de Protecció Civil de molts municipis es troben en situació de prealerta per la vigilància i avís davant la detecció de qualsevol columna de fum, així com els Bombers de la Generalitat per oferir una resposta contundent i immediata.
Es demana seguir els consells davant el risc d’incendis forestals al Twitter @emergenciescat.
Alerta del Pla PROCICAT per Onada de Calor
Protecció Civil de la Generalitat manté vigent l’Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per Onada de Calor per l’episodi de temperatures extremes que afecta tot el territori. 
D’acord amb la informació rebuda pel Servei Meteorològic de Catalunya, es mantenen les previsions de temperatures extremes per avui dilluns i demà dimarts.
Avui la zona més afectada inclou les comarques de Girona, les de Catalunya Central i les de Lleida i Pre-Pirineu. 
De cara a demà s’espera una baixada de temperatura a les comarques gironines i, en canvi, augmentaran a la depressió central i les terres de Ponent. La previsió és que demà les temperatures baixin uns 2 o 3 graus arreu del territori.
D’acord amb la informació de l’SMC, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) manté el Pla d’actuació per prevenir el efectes l’onada de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 i estan activats els recursos d’emergències habituals en aquesta fase (SEM, 061 CatSalut Respon, PIUC, Creu Roja).
Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania que davant aquest augment significatiu de les temperatures es tingui especial cura de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics,...).
Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
Estigueu atents que la canalla i la gent gran prenguin líquids per estar hidratats, i cal recordar que els nens menors de 6 mesos han d’estar a l’ombra i amb roba que els protegeixi de la radiació solar. Eviteu també la deshidratació, bevent aigua freqüentment i evitant el consum de begudes alcohòliques.
També és molt important extremar les precaucions a la platja i no banyar-se en cas de trobar-se malament o trobar-se cansats per evitar un incident greu.
Per això és especialment important que, si us voleu refrescar, escolliu fer-ho a la dutxa i no endinsar-vos al mar per evitar posar-vos en perill. Podeu consultar el color de la bandera de totes les platges vigilades al web interior.gencat.cat/visor.platges
Si hi ha bandera groga cal tenir especial prudència en el bany. Si és vermella, el bany és prohibit.
D’altra banda, la Direcció General de Qualitat Ambiental a través del Servei de Vigilància i Control de l’Aire, informen que s'ha superat el llindar d'informació d’ozó troposfèric per sobre dels 180 micrograms per metre cúbic a les zones de mesurament de la qualitat  de l’aire de les Terres de Ponent, del Vallès-Baix Llobregat, de Barcelona, de les comarques de Girona i de la Plana de Vic.
Els grups que poden ser més sensibles en aquesta situació són les persones amb asma o altres malalties de les vies respiratòries o cardíaques, les que fan exercici físic a l'aire lliure, especialment a les hores en què els nivells d'ozó són més alts, els infants i la gent gran.
CONSELLS PER ONADA DE CALOR
A casa:
Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
Estigueu-vos a les estances més fresques.
Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
Si teniu animals de companyia, procureu que no s'estiguin al sol i hidrateu-los. 
Al carrer
Porteu una gorra o un barret.
Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
Porteu aigua i beveu-ne sovint.
Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses. 
Al cotxe
No deixeu els nens sols i tancats dins el cotxe
Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
No deixeu mai els nens ni les persones grans a l'interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle. 
Als àpats
Beveu força i vigileu l'alimentació
Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
No prengueu begudes alcohòliques. 
Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola
Mireu de visitar-los un cop al dia.
Ajudeu-los a seguir aquests consells.
Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.
També es poden seguir els consells de Protecció Civil davant l’onada de calor al Twitter @emergenciescat amb l’etiqueta #onadacalor.