14 de jul. 2015

Es manté l'onada de calor i l'elevat risc d'incendi forestal

Ràdio Sarrià.
Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per Onada de Calor davant la darrera actualització de la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). L’episodi de temperatures extremes afectarà durant el dia d’avui, sobretot a la meitat oest de Catalunya, a excepció del litoral i prelitoral i de la vessant nord del Pirineu. En paral·lel, seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquest avís de l’SMC, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) manté en fase 2 el seu Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS). Segons les previsions de l’SMC, l’episodi de calor avui afectarà la meitat oest de Catalunya, concretament a les comarques de l’Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Alt Urgell, Cerdanya, Noguera, Segrià, Garrigues, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Conca de Barberà, Solsonès, Anoia i Bages. Les previsions indiquen un augment progressiu de les temperatures que assoliran els valors màxims entre dijous i divendres, sobretot a les comarques de Ponent i al sud de la Catalunya Central, tot i que demà l‘onada de calor ja serà força intensa al Pla de Lleida. Tot i que aquesta segona onada de calor de l'estiu no es preveu tan forta com la patida en l'episodi anterior, ni pel que fa a les temperatures màximes que s’assoliran ni al territori afectat ni als dies de duració, sí tindrà un efecte acumulatiu respecte l’onada de calor viscuda durant 13 dies consecutius i que va finalitzar tot just a mitjans de la setmana passada. Per això, Protecció Civil demana seguir les mesures preventives per evitar afectacions sobretot als col·lectius més vulnerables com són els nens, la gent gran i les persones amb malalties cròniques de tipus respiratori o circulatori.
Consells de Protecció Civil per situacions d’onada de calor
A casa:
Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
Estigueu-vos a les estances més fresques.
Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
Si teniu animals de companyia, procureu que no s'estiguin al sol i hidrateu-los.  
Al carrer
Porteu una gorra o un barret.
Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
Porteu aigua i beveu-ne sovint.
Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.  
Al cotxe
No deixeu els nens sols i tancats dins el cotxe
Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
No deixeu mai els nens ni les persones grans a l'interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.  
Als àpats
Beveu força i vigileu l'alimentació
Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
No prengueu begudes alcohòliques.  
Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola
Mireu de visitar-los un cop al dia.
Ajudeu-los a seguir aquests consells.
Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.
Nivells Elevats d’ozó troposfèric
Aquests dies i degut a les altes temperatures la Direcció General de Qualitat Ambiental a través del Servei de Vigilància i Control de l’Aire, ha informat que es poden donar superacions del llindar d'informació d’ozó troposfèric per sobre dels 180 micrograms per metre cúbic.
D'acord amb les recomanacions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, com a mesura preventiva cal renunciar a fer esforços corporals a l'aire lliure que no siguin usuals, principalment si produeixen fatiga, són de llarga durada i es duen a terme dins el període en què els nivells d'ozó són més alts. Els grups que poden ser més sensibles són les persones amb asma o altres malalties de les vies respiratòries o cardíaques, les que fan exercici físic a l'aire lliure, especialment a les hores en què els nivells d'ozó són més alts, els infants i la gent gran.
Consulta els consells d’autoprotecció davant afectacions a l'atmosfera: L'ozó i la contaminació
Risc d’Incendi forestal: prealerta infocat
Protecció Civil de la Generalitat ha emès, també, una Prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT pel risc d’incendi forestal, que és molt alt a les següents comarques:
Tarragona: Priorat
Catalunya Central: Bages i Anoia
Girona: Alt Empordà
Terres de l’Ebre: Terra Alta i Ribera d’Ebre
A més, fora d’aquestes comarques, el risc és alt a gran part de les comarques d’interior, a excepció del Pirineu i de la meitat nord de la Catalunya Central, i també al prelitoral i fins i tot al litoral. En el cas del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona les baixes precipitacions del mes de juny i les temperatures previstes pels propers dies fan preveure que s’assoliran valors de risc per sobre dels habituals en aquestes zones. Per això, Protecció Civil de la Generalitat recorda la importància de mantenir una conducta responsable per no generar risc d’incendis. A tot el territori cal extremar la prudència en tota l’activitat a l’entorn de les zones forestals per evitar augmentar el risc d’incendis.
També cal extremar les precaucions en l’ús de barbacoes o altres elements de risc d'incendis en les urbanitzacions a l’entorn de zones boscoses, sobretot si aquestes no disposen d’una franja perimetral sense vegetació. A més, cal fer èmfasi a què no s’han de llençar burilles, encara que semblin apagades, ni caminant ni per la finestra del cotxe ja que poden generar un incendi forestal. Podeu consultar tots els consells al web interior.gencat.cat/incendisforestals