4 de jul. 2015

L’hotel Cala Jóncols inaugura la vinya més petita de Catalunya i recupera una varietat autòctona

Ràdio Sarrià.
L’hotel Cala Jóncols de Roses, que destaca per les seves iniciatives innovadores, ha inaugurat avui la vinya més petita de Catalunya i una de les més petites de l’Estat espanyol, de menys d’una hectàrea, coincidint amb la celebració del seu seixanta aniversari.  El fet que tingui aquestes dimensions tant petites comporta que no se’n pot treure directament un rendiment econòmic i que el projecte vitivinícola i la inversió realitzada s’ha dut a terme bàsicament per recuperar l’activitat agrícola d’un espai que antigament estava conreat i que es troba situat al bell mig del Parc Natural de Cap de Creus, un lloc singular en el que hi ha emplaçat el complex hoteler. La inauguració l’ha presidit el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta i ha comptat amb l’assistència de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, i el president de la Confraria de Pescadors de Roses, Toni Abad. Les autoritats han visitat la vinya on s’ha destapat una placa commemorativa i s’ha fet la benedicció de la vinya per part del Mossèn Joan Riu.  El conseller ha destacat que la vinya “s’inscriu perfectament en les línies d’impuls de desenvolupament rural i en la recuperació dels espais agraris arreu del nostre territori”. Segons Ciuraneta aquesta vinya exemplifica la responsabilitat que tenim cada un de nosaltres per fer millor el nostre tros de terra, perquè aquest doni els seus fruits” i ha volgut remarcar l’esforç que suposa recuperar l’activitat agrícola sense poder-ne treure rendiment econòmic. L’alcaldessa de Roses ha felicitat a la família de Jóncols pel 60 aniversari i pel fet de posar en marxa una iniciativa d’aquest tipus que recupera una varietat autòctona. La vinya inclou un quilòmetre de paret seca feta amb pedres de manera manual. La producció és del tot artesanal i ecològica.   Un altre aspecte destacat és que la plantació s’ha fet seguint un procés, a més d’ecològic, biodinàmic, un mètode que tracta les explotacions agrícoles com organismes unificats i individuals. Aquest sistema inclou l'ús d'un calendari astronòmic per sembrar i per plantar. També s’ha volgut recuperar una varietat autòctona que podria desaparèixer ja que n’hi ha poca de plantada. Es tracta del lledoner roig, autòcton de l’Empordà i del sud de França, que habitualment es fa servir per produir garnatxa, però que en aquest cas anirà destinada a fer vi blanc. Amb la recuperació d’aquesta varietat històrica i autòctona es vol sumar encara més valor afegit a aquest projecte vitivinícola, que d’aquí a uns quatre anys podrà tenir com a resultat que es puguin comercialitzar unes 3.000 ampolles anuals d’aquest vi. El projecte inclou fer un celler propi, que serà el quart que hi haurà al Parc Natural de Cap de Creus, una de les zones geològiques més importants de l’Estat espanyol, amb terres àcides que aporten una gran intensitat al vi que s’hi produeix.