16 de jul. 2015

Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions davant la persisència de l'onada de calor i l'augment del risc d'incendis

Ràdio Sarrià.
Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per Onada de Calor davant la darrera actualització de la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). L’episodi de temperatures extremes afectarà durant el dia d’avui, el Pirineu i Prepirineu. En paral·lel, seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquest avís de l’SMC, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) manté en fase 2 el seu Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS). Segons l’SMC, es mantenen les previsions de temperatures extremes per avui que afectaran especialment les  comarques  d'interior a Ponent, a la Catalunya Central , a la Plana de Vic i al Prelitoral Nord, així com al Pirineu i Prepirineu on les temperatures no seran tan elevades però sí se superaran amb molta probabilitat les temperatures màximes habituals. Al litoral català, Prelitoral central i sud farà calor però  sense superar les temperatures màximes habituals de la zona. Per demà divendres es preveu que es produeixi un descens de les temperatures, si bé, es podran superar llindars a les comarques de l’interior de Catalunya. De cara al cap de setmana es preveu un descens generalitzat en l’afectació  però a partir de la setmana vinent es podrien tornar a incrementar. Protecció Civil demana seguir les mesures preventives per evitar afectacions sobretot als col·lectius més vulnerables com són els nens, la gent gran i les persones amb malalties cròniques de tipus respiratori o circulatori.
Consells de protecció civil per situacions d’onada de calor  
A casa:
Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
Estigueu-vos a les estances més fresques.
Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
Si teniu animals de companyia, procureu que no s'estiguin al sol i hidrateu-los.  
Al carrer
Porteu una gorra o un barret.
Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
Porteu aigua i beveu-ne sovint.
Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.  
Al cotxe
No deixeu els nens sols i tancats dins el cotxe
Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
No deixeu mai els nens ni les persones grans a l'interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.  
Als àpats
Beveu força i vigileu l'alimentació
Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
No prengueu begudes alcohòliques.  
Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola
Mireu de visitar-los un cop al dia.
Ajudeu-los a seguir aquests consells.
Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.  
Nivells elevats d’ozó troposfèric
Aquests dies i degut a les altes temperatures la Direcció General de Qualitat Ambiental a través del Servei de Vigilància i Control de l’Aire, indica que es manté la possibilitat de superacions del llindar d'informació d’ozó troposfèric per sobre dels 180 micrograms per metre cúbic. Avui, les zones on està previst que es pugui superar aquest llindar són la Plana de Vic i les comarques de Girona  i durant la matinada s'ha superat lleugerament al Prepirineu a la zona del Montsec. Es recomana estar atents a les possibles informacions de superació dels llindars en aquestes zones, cas en el que caldria aplicar mesures preventives de l’activitat física a l’exterior seguint les recomanacions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i tenir especial cura dels grups que poden ser més sensibles i que són les persones amb asma o altres malalties de les vies respiratòries o cardíaques, els infants i la gent gran.
Consulta els consells d’autoprotecció davant afectacions a l'atmosfera: L'ozó i la contaminació
Risc d’Incendi forestal: prealerta infocat 
Protecció Civil de la Generalitat ha emès, també, una Prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT pel risc d’incendi forestal  que d'acord al mapa de perill d'incendis per avui de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat s'ha incrementat i estès a gran part del territori Català, a excepció del Pirineu i Prepirineu central i de les comarques de la vesant nord del Pirineu. El risc és  molt alt a les següents comarques:
Demarcació de Barcelona: Vallès Occidental, Vallès Occidental, Maresmes, Barcelonès i Alt Penedès
Demarcació de Tarragona: Priorat, Conca de Barberà i Alt Camp
Demarcació de Catalunya Central: Bages, Anoia
Demarcació de Girona: Gironès, Baix Empordà i Selva
Demarcació de Lleida: Noguera, Segarra, Garrigues
Demarcació de Terres de l'Ebre: Terra Alta, Ribera d’Ebre
Demarcació de l'Alt Pirineu i Aran: Alt Urgell i Pallars Jussà
Protecció Civil de la Generalitat recorda la importància de mantenir una conducta responsable per no generar risc d’incendis. A tot el territori cal extremar la prudència en tota l’activitat a l’entorn de les zones forestals per evitar augmentar el risc d’incendis.  Cal extremar les precaucions en l’ús de barbacoes o altres elements de risc d'incendis en les urbanitzacions a l’entorn de zones boscoses, sobretot si aquestes no disposen d’una franja perimetral sense vegetació  i en especial a les del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona . A més, cal fer èmfasi a què no s’han de llençar burilles, encara que semblin apagades, ni caminant ni per la finestra del cotxe ja que poden generar un incendi forestal. Podeu consultar tots els consells al web  interior.gencat.cat/