8 de jul. 2015

Protecció Civil de la Generalitat demana continuar amb l'actitud vigilant i manté l'Alerta del Pla INFOCAT pel risc d'incendis

Ràdio Sarrià.
Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania mantenir l’actitud vigilant i prudent davant la situació de risc d’incendis i manté la fase d’ALERTA del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT pel risc d’incendis forestals. Tot i que el risc s’ha reduït de forma generalitzada a tot Catalunya en motiu de la baixada de temperatures en moltes zones, i ja no es preveuen valors extrems d’acord a les dades de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, encara es mantindrà en valors molt alt a algunes zones. Concretament, a les comarques de l’interior de Tarragona i sud de Ponent a causa de l’entrada de vent de mestral, i a l’Empordà en motiu de la tramuntana, sobretot al Cap de Creus. Al sud de la Catalunya Central, on el risc era extrem de forma general ahir, també es mantindran els valors molt alts ja que la recuperació és més lenta.
Les comarques afectades pel risc d’incendi més elevat són:
- Catalunya Central: Anoia i Bages.
- Camp de Tarragona: Conca de Barberà i Priorat.
- Girona: Alt Empordà i Baix Empordà.
- Lleida: Garrigues, Urgell i Segarra.
Segons la darrera actualització, s’han aixecat les restriccions de les activitats de risc d’incendi (per exemple desbrossaments amb maquinària de vorals, ús de motoserres, etc.) i es manté les suspensions de cremes per part dels Agents Rurals. Tot i això, cal recordar la importància de mantenir conductes responsables per no generar risc d’incendis forestals, com ara recollir les deixalles del bosc i la prohibició de llençar burilles, encara que semblin apagades, caminant o des del cotxe. A més, es demana a la ciutadania que avisi immediatament al telèfon d’emergències 112 en cas de detectar una columna de fum, i també en cas del dubte, i que indiqui de la manera més detallada possible el lloc exacte on l’ha vist. Consells de Protecció Civil: interior.gencat.cat/incendisforestals. Circular amb vehicles de motor per camins forestals amb temperatures molt elevades augmenta el risc d’incendis, especialment si la vegetació seca es troba alta i entra en contacte amb les parts més escalfades dels vehicles. Protecció Civil de la Generalitat també manté activada la fase d’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per l’onada de calor perquè les temperatures continuen sent molt elevades amb màximes per sobre de les habituals a les comarques de l’interior de manera generalitzada i sobretot a les comarques de Ponent, Catalunya central i Terres de l’Ebre. També es recorda la importància de seguir  les recomanacions per combatre la calor extrema que trobareu al web interior.gencat.cat/incendisforestals i al Twitter @emergenciescat amb l’etiqueta #onadacalor. Cal mantenir una actitud proactiva amb la gent gran (familiars o veïns) que viu sola i visitar-los per comprovar que s’hidraten adequadament.