12 d’ag. 2015

Protecció Civil de la Generalitat activa l'Alerta del Pla INUNCAT i demana precaució per les pluges intenses previstes aquesta tarda sobretot a Girona

Ràdio Sarrià.
Protecció Civil de la Generalitat manté en Alerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya Inuncat per les pluges intenses que estan afectant sobretot les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona aquesta tarda i per les incidències que estan ocasionant en el territori. Es demana a la població que prengui mesures d’autoprotecció, especialment en la conducció, seguint els consells del Servei Català de Trànsit. També és molt important retirar els vehicles de les rieres i zones inundables allà on pugui ploure. Segons les darreres informacions del Servei Meteorològic de Catalunya, les pluges han superat els 20 l/m2 en 30 minuts a moltes poblacions de les comarques de Barcelona, sobretot al Vallès Occidental i Oriental. A Sabadell, per exemple, s’han acumulat 28,7l/m2 en 30 minuts i a Badalona 32,8 l/m2. Les pluges del litoral s’estan desplaçant cap al mar, però s’han de mantenir les tempestes encara les properes HORES, afectant punts de les comarques de Barcelona, Catalunya Central, nord de Tarragona i Girona. Les pluges amb tempestes poden ser especialment intenses a l’àrea metropolitana de Barcelona i a la demarcació de Girona. L’episodi  de pluges es pot allargar fins demà divendres, tot i que es preveu que afecti, amb menys intensitat, al litoral central i de Tarragona. Els xàfecs podran anar acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra i ratxes fortes de vent.
Sense incidències rellevants
El telèfon d’emergències 112 ha rebut, des de les 17 hores, un total de 113 trucades per les tempestes.
D’aquestes trucades, els Bombers de la Generalitat han atès una cinquantena de serveis per incidències derivades de la pluja i les tempestes que han afectat, aquesta darrera hora, la zona del Vallès. En concret, des de les 17 hores, els Bombers han atès 23 serveis al Vallès Occidental (sobretot als municipi de Sabadell i Sant Quirze del Vallès) i 16 al Vallès Oriental (bàsicament centrats a Mollet del Vallès). La major Part de les actuacions han estat per acumulació d’aigua a terrats i soterranis, sanejament de façanes, retirada de branques caigudes a la via i revisió d’elements no estructurals. Val a dir que no hi ha hagut cap actuació destacable. L’aca ha informat a Protecció Civil de la Generalitat que es pot incrementar el cabal del riu Besòs, i ha recomanat evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell. El Cecat de Proteccio civil ha traslladat aquestes recomanacions als municipis compresos Entre la confluència del Mogent i el Congost i el mar: Martorelles, Mollet del Vallès, la Llagosta, Sant Fost de Campsentelles, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Barcelona.
El Servei Català de Trànsit demana que s’extremi la precaució en la conducció davant les condicions meteorològiques adverses i  recorda que convé:
Reduir la velocitat ja que la calçada està molla i augmenta el perill d’accident.
Augmentar la distància de seguretat Per tenir més espai de frenada.
En cas de patir aiguaplaning: no s’ha de frenar ni accelerar, la millor solució per no trobar-s’hi és moderar la velocitat.
Frenar amb suavitat i antelació per no bloquejar les rodes.
En cas d’haver de travessar un bassal gran: circular amb primera, lentament i un cop passat comprovar l’eficàcia dels frens.
En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc Segur i mantenir encesos els llums.
Protecció Civil de la Generalitat recomana molta prudència a la població que es trobi a les zones afectades, sobretot en els desplaçaments i activitats que es facin a l'aire lliure. Cal refugiar-se en un lloc tancat o dins el cotxe fins que passi el gruix de la tempesta, i allunyar-se de rius i zones inundables. Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat en cas de fortes pluges al web interior.gencat.cat/inundacions
En cas de tempesta amb aparat elèctric cal que us allunyeu d’antenes, arbres, etc., i no us apropeu tampoc a elements metàl·lics o a l’aigua, ja que actuen com a cossos conductors. Els llocs més segurs durant una tempesta són els que ens aïllen de l’exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l'electricitat per la Partexterior fins a terra sense fer mal als ocupants. Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat al web interior.gencat.cat/tempestes