15 de gen. 2009

La Diputació de Girona impulsa l'Atles paisatgístic de les terres de Girona

(Ràdio Sarrià) Un nou projecte editorial, repassa la pintura de paisatge de les comarques gironines. L’Atles paisatgístic de les terres de Girona és un projecte editorial impulsat per la Diputació de Girona, amb la intenció de divulgar i aportar valor, tant al patrimoni artístic com al paisatgístic de les comarques gironines. l'Altes proposa un viatge per les terres gironines i per les comarques del Capcir, el Roselló, el Vallespir i el Conflent, a través de la mirada dels artistes que, entre finals del segle XIX i finals del XX, van interpretar aquests paisatges.
La publicació de l’Atles paisatgístic de les terres de Girona està prevista per a la primavera de 2010, quan es preveu, també, l’organització d’una exposició de caràcter itinerant sobre els paisatges de les comarques de Girona.
L’Atles paisatgístic de les terres de Girona , s’inspira en l’Atles literari de les terres de Girona, publicat per la corporació el 2003 i concebut com un llarg viatge pels diferents punts del territori a través dels textos i les obres literàries que han generat.
Atles paisatgístic de les terres de Girona. El punt de partida de l’Atles paisatgístic de les terres de Girona són les obres dels pintors que, entre finals del segle XIX i finals del XX, han interpretat els paisatges de les terres gironines i de les comarques del Capcir, el Rosselló, el Vallespir i el Conflent, a la Catalunya del Nord.
L’àmbit temporal de l’estudi d’aquests pintors comença a finals del segle XIX, amb els primers paisatgistes que surten fora del seu taller per pintar seguint el corrent dels impressionistes francesos, practicant el plein aire, i arriba fins als anys setanta. Es tenen en compte les diferents sensibilitats estètiques utilitzades a l'hora d’interpretar el paisatge, com l’abstracció, sempre que els artistes hagin estat en contacte amb l’àmbit del paisatge i l’entorn natural.
El fenomen de la pràctica del plein aire va donar lloc a un redescobriment del paisatge, molt important, al voltant del qual es formaran “escoles” de pintura, que parteixen del treball amb l’entorn natural de la contrada geogràfica on es troben. Una de les més emblemàtiques és l’anomenada Escola d’Olot, que va formar moltes generacions d'artistes vinguts d'arreu de Catalunya.
Es resseguirà l’evolució estètica de la interpretació del paisatge, com a natura i espai, fins arribar a aquells pintors que optin per una obra abstracta i conceptual.
Ja fa aproximadament un any que un equip d'especialistes (Glòria Bosch, Sebastià Goday, Mireia Cuenca, Eusebi Puigdemunt, Rosa Pous, Joan Sala, Pilar Giró i Eric Forcada), coordinats per la doctora Mariona Seguranyes, està treballant en aquest projecte, el qual, a més de la publicació del llibre, preveu també l’organització d’una exposició itinerant amb una selecció d’obres incloses a l’Atles paisatgístic.
L’obra pretén convertir-se en un referent i en una eina de treball i consulta de la història moderna i contemporània de l’art català i gironí. Ha de documentar i difondre tots els artistes que s’han dedicat al paisatgisme, especialment aquells que són poc coneguts, i permetre la catalogació d’obres poc accessibles, algunes de les quals es troben en col·leccions particulars. L’Atles paisatgístic mostrarà una selecció de les millors obres dels artistes de cada comarca, i en destacarà les de més antiguitat i qualitat artística.
Segons la Diputació , l’Atles paisatgístic de les terres de Girona ha d’enriquir la història de l’art català modern i contemporani, amb l’aportació de la visió dels artistes que han treballat a les nostres comarques. L’Atles paisatgístic també ha de servir per obrir una reflexió sobre la transformació que ha anat patint el paisatge a les comarques gironines.
Aquest treball i la recerca que comporta servirà de base per a una futura exposició que portarà per títol “Els paisatgistes de les comarques de Girona”. La Diputació de Girona ha començat ja a treballar en la preparació d’aquesta exposició, de caràcter itinerant, que ha de permetre mostrar les obres menys conegudes del paisatgisme gironí.
La publicació de l’Atles paisatgístic de les terres de Girona està prevista per a la primavera de 2010. La publicació es farà coincidir amb l’inici del recorregut itinerant de l’exposició complementària.