11 de juny 2009

Enric Vilert i Antoni Fogué inauguren les primeres jornades d’àmbit estatal que se celebren a Girona sobre la Llei de Contractes del Sector Públic

(Ràdio Sarrià) El president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, el president de la Diputació de Barcelona i de la Fundació Democràcia i Govern Local, Antoni Fogué, i el degà de la Facultat de Dret de la Universitat de Girona, Xavier Arbós, han inaugurat aquest matí les jornades sobre la Llei de Contractes del Sector Públic, quan es compleix un any, de la seva entrada en vigor. Les jornades, que es faran avui i demà a la Fontana d’Or de Girona, són les primeres que organitza la Diputació de Girona sobre aquesta llei i són d’àmbit estatal.
La importància d’aquesta llei rau en el fet que els ajuntaments necessiten conèixer-la a fons per poder-la aplicar correctament en qualsevol contractació que portin a terme, ja que conté disposicions que modifiquen notablement la legislació anterior. És, de fet, una llei que s’emmarca dins un ampli procés de reformes legislatives impulsat per la Unió Europea.
A les jornades hi participaran ponents de prestigi vinguts d’arreu de l’Estat espanyol que centraran les seves conferències en les vessants acadèmica, jurídica i administrativa de la llei. Pel que fa als assistents, són principalment polítics, tècnics municipals i juristes. Les sessions tindran com a principal objectiu contribuir a un procés de reflexió i innovació per ajudar als ens locals a adaptar-se a les noves necessitats que la societat reclama satisfer.
Durant la inauguració, Enric Vilert ha destacat que la Diputació de Girona, juntament amb la Fundació Democràcia i Govern Local i la Universitat de Girona, han organitzat l’esdeveniment amb vocació de servei als municipis. En aquest sentit, Vilert ha remarcat que "un dels objectius de l’actual equip de govern és treballar per convertir la Diputació en un organisme que, a banda d’aprovar subvencions, tingui el valor afegit de prestar serveis directes als municipis de les comarques gironines, perquè aquests estalviïn despeses". A més, també ha assenyalat que "les actuals diputacions o les futures vegueries han d’estar a l’alçada per ajudar els municipis en els processos d’adaptació legislativa". El president de la Diputació de Girona ha posat com a exemple d’aquesta voluntat de servei municipal la creació del XALOC (Xarxa Local de Municipis), l’organisme de la Diputació de Girona que treballa per als ajuntaments en matèria d’assessorament comptable, jurídic, i de formació continuada dels treballadors. De fet, aquesta mateixa setmana es va presentar el conveni entre XALOC i el Consell Comarcal de la Garrotxa, que s’afegeix al que ja es va firmar amb el Consell Comarcal del Gironès, que delega la recaptació d’impostos a la Diputació.
Per la seva banda, el president de la Diputació de Barcelona i de la Fundació Democràcia i Govern Local, Antoni Fogué, ha destacat el rol actiu que ha pres la Diputació de Girona des de que es va incorporar a la Fundació Democràcia i Govern Local i ha assenyalat la utilitat de la Fundació com a font de coneixement, de debat i de formació especialitzada.
Fundació Democràcia i Govern Local
La Diputació de Girona organitza aquestes jornades arran de la seva recent incorporació a la Fundació Democràcia i Govern Local, una entitat que aplega diferents entitats supramunicipals com diputacions, consells insulars i cabildos. Des que va passar a formar part de la Fundació, la Diputació ha participat activament en l’estudi que l’entitat fa de la realitat local i en el seu fòrum de debat, una eina que destaca pel seu rigor en l’anàlisi, per la seva eficàcia organitzativa i per donar resposta a les diferents problemàtiques del món local.