2 de jul. 2009

Creen el projecte EM-Line! un kid de treball pels malalts d'esclerosi múltiple

(Ràdio Sarrià) El projecte Em-line! compta amb la participació del servei de Neurologia de l'Hospital Josep Trueta de Girona, l'Institut d'Informàtica i aplicacions de la Universitat de Girona i el servei de Ressonància Magnètica de la Clínica Girona.
É un 'kit' de treball perquè els malalts d'esclerosi múltiple –en la fase inicial de la malaltia- puguin fer rehabilitació cognitiva a casa. Es tracta d'uns materials que permeten estimular i exercitar la memòria dels pacients als quals han diagnosticat recentment la malaltia. D'aquesta manera, es comença a tractar el pacient abans d'una manera senzilla que li permet continuar amb la seva vida diària sense interferències. Des del maig s'està realitzant una assaig clínic amb 44 pacients a l'hospital Josep Treuta.L'esclerosi múltiple és una malaltia neurològica crònica i degenerativa. Acostuma a afectat població jove –de 20 a 42 anys- i, majoritàriament, dones. Els investigadors desconeixen encara la causa i, per això, tampoc hi ha un tractament efectiu per combatre-la. Tot i que els efectes físics i de psicomotricitat poden ser els més coneguts, l'esclerosi múltiple també causa danys al cervell i afecta la part cognitiva. Alguns dels efectes són afectacions a la memòria o pèrdua de la velocitat per pensar i vàries coses a l'hora. En els estadis inicials de la malaltia, aquestes afectacions són difícils de diagnosticar i, a vegades, es diu al pacient que pateix depressió o estrés. Si no es tracta, aquestes afectacions augmenten i, quan la malaltia empitjora, costa més exercitar la ment. Per això, un grup d'investigadors gironins han volgut cobrir el buit que existeix, a nivell de tractament cognitiu, des que un pacient és diagnosticat fins que no va a fer rehabilitació cognitiva a un centre perquè la malaltia ja està en un estadi avançat i els efectes són palpables.
El projecte Em-line! compta amb la participació del servei de Neurologia de l'Hospital Josep Trueta de Girona, l'Institut d'Informàtica i aplicacions de la Universitat de Girona i el servei de Ressonància Magnètica de la Clínica Girona.Materials virtuals. La unió d'aquests professionals ha tingut com a resultat la creació d'uns materials de treballs que, des del maig, s'estan provant en pacients joves que tenen la malaltia. Es tracta de materials escrits, alguns de físics per manipular i d'altres informàtics que pretenen exercitar la ment. En el cas dels materials informàtics, per exemple, els pacients entren a 'sales virtuals' de cinema, coneixen informació sobre les estrenes de films que hi va haver un any concret i també sobre cada pel·lícula. Un cop memoritzada aquesta informació, el programa pregunta als pacients coses específiques sobre les pel·lícules i aquests han de fer un esforç per recordar i contestar correctament.
Aquesta materials també compten amb programes per entrar 'virtualment' a les sales del Museu Thyssen i per visualitzar les meravelles del món. En l'elaboració del material hi ha participat un grup de 16 matemàtiques, arquitectes, filòlegs, lingüistes, periodistes, enginyers, informàtics, neuròlegs, neuropsicòlegs i logopedes.Tot i que l'assaig clínic s'està fent a les dependències de l'hospital Josep Trueta, la idea és que –un cop verificada l'eficiència del projecte- els pacients puguin endur-se el material a casa i poder fer ells mateixos els exercicis pel seu compte.Es calcula que, actualment, a Catalunya hi ha 4.800 pacients afectats per aquesta malaltia (uns 350 a Girona) i que cada any es detecten 325 nous casos (25 a Girona). D'aquesta pacients, entre el 43 i el 65% pateixen deteriorament cognitiu.El coordinador de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple del Trueta, Lluís Ramió, ha explicat que el projecte té com a objectiu bàsic 'millorar la qualitat de vida dels pacients' i que puguin avançar-se als efectes que els causarà la seva malaltia. 'Sovint són persones joves que comencen a desenvolupar la seva vida personal i professional i, quan topen amb la malaltia, pateixen molts canvis', ha explicat.Per la seva banda, l'investigador principal del projecte, Jordi Gich, ha explicat que si els resultats del projecte són concloents la intenció és registrar el programa i fer-ne difusió a tota la població afectada d'esclerosi múltiple. De moment, Gich afirma que els pacients estan 'molt predisposats' i han rebut 'molt bé' la iniciativa però que encara és aviat per extreure resultats científics.