2 de nov. 2011

Tensió en la protesta dels manifestants contraris a les restriccions horàries dels CAP a les Oficines d'Atenció al Ciutadà de la Generalitat

(Ràdio Sarrià) Els manifestants, una trentena s'han tancat a les Oficines d'Atenció al Ciutadà de la Generalitat a Girona i tot i no haver-se pogut reunir amb el delegat de salut a Girona, Josep Trias han abandonat al migdia les dependències de la Generalitat. Tampoc han aconseguit ni tampoc les dades que reclamaven a Salut, que és quantes urgències nocturnes, com atacs de cor, han atès els ambulatoris ara tancats a les nits en els últims dos anys. Durant el matí s'han viscut moments de tensió,  els guàrdies de seguretat impedien que els manifestants s'encadenessin i la policia ha demanat el DNI als participants en les protestes.
La protesta d'una trentena de contraris al tancament a les nits del CAP, agrupats en la plataforma Units pel CAP ha causat sorpresa entre els treballadors i els usuaris. Els manifestants havien preparat amb discreció l'acció de protesta, per tal de no posar en alerta les forces de seguretat. Els guàrdies de seguretat s'han enfrontat a alguns dels manifestants per evitar que s'encadenessin als bancs, tot i que vuit d'ells ho han aconseguit.
Els vuit encadenats es resistien a abandonar la protesta fins que Trias no els rebés i els proporcionés dades de quants serveis vitals s'han atès en els darrers dos anys als CAP de la Selva interior ara tancats a les nits. Els manifestants han rebutjat la proposta de Salut d'atendre'ls a un despatx, ja que volien en tot moment el testimoni dels nombrosos mitjans de comunicació que s'han aplegat a l'Oficina. I també han rebutjat més tard les xifres que representants de Salut han baixat a detallar-los sobre pacients atesos als CAP a les nits a nivell de tot Catalunya. Una dels portaveus d'Units pel CAP, Sílvia Martínez, ha explicat que les dades que els oferien avui eren les mateixes que ja els van donar quan van "pressionar" perquè feia un mes que no els havien respost.
Finalment, els encadenats i la resta de manifestants han decidit abandonar la protesta, tot i que han denunciat que Salut "no vol donar resposta" a la seva petició, segons explicava un altre dels portaveus d'Units pel CAP, Álbano Dante. També ha manifestat que és "inadmissible" que en "un sistema democràtic s'amaguin dades". "Un i altre cop es neguen a donar-les" i "la ciutadania ha de saber que l'estant mentint i enganyant", s'ha queixat Dante. "Fins que no donin aquestes dades, aquest govern és un irresponsable i fins i tot il·legítim", ha insistit.
Al final de l'acció la policia ha demanat els DNI als manifestants, que els han donat disconformes tot cridant la consigna d'"aquesta és, la seva democràcia".