11 d’abr. 2014

Setmana de la Rumba Catalana a Girona

Ràdio Sarrià.
Girona celebrarà la quarta setmana de la Rumba  catalana amb u tres concerts, una exposició, un taller de dansa i un curs de rumba. 
El programa forma part de la Setmana de la Rumba Catalana, que organitzen l’Escola de Música Moderna de Girona i la Casa Musicale de Perpignan. Els organitzadors tenen com a objectiu que la rumba catalana sigui declarada patrimoni immaterial de la UNESCO.
El pròxim dijous 17 d'abril , a la sala Tourmix, a les 22:30h actuació dels grups Calvari, Los Comino i Tato y Group. 
També hi han dos concerts gratuïts, el primer aquest dissabte, a les 13 h, a El Vermutet Can Gombau, amb Acorde de Ti, i l’altre, el dissabte 19, a les 12 h del migdia, a CaixaForum, amb Dantuvi amb la Canalla.
D'altra banda a El Vermutet Can Gombau es pot veure l’exposició fotogràfica «20 anys d’Ai, Ai, Ai. Pioners de la rumba catalana en català». La mostra repassa la trajectòria de la primera formació de rumba catalana que va apostar per usar el català en totes les seves composicions. 
El dijous 17 d'abril a les 19 h, a la Casa de Cultura, la ballarina i professora Meritxell Cardellac oferirà un taller gratuït, d’una hora de durada, sobre la dansa de la rumba catalana.
També se celebrarà la tercera edició del Curs internacional de rumba catalana, que tindrà lloc del 14 al 19 d’abril, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Es tracta d’un curs de formació continuada pioner, adreçat a músics professionals d’arreu i reconegut, entre d’altres, pel ministeri de cultura francès. Es treballa, en col·laboració amb institucions de formació superior europees, perquè a partir del 2015 sigui operatiu un centre de recursos en línia. El dia de la clausura del curs, el 19 d’abril, els alumnes i professors oferiran, a partir de les 18 h, a l’Espai Marsà, audicions musicals i demostracions de rumba.
La rumba catalana és un estil musical autòcton que ofereix una imatge diferenciada i positiva de la cultura catalana al món. Arran dels Jocs Olímpics de Barcelona, la rumba catalana va esdevenir universal, associada als valors d’una cultura acollidora, mediterrània i cosmopolita. Des d’aleshores, però, el país no ha capitalitzat prou aquest patrimoni musical. Actualment, vista l’efervescència de l’escena musical de la rumba catalana, un nombre creixent d’agents culturals veuen la necessitat d’articular una política cultural específica de promoció segons els organitzadors.