25 de febr. 2015

El Tribunal Constitucional anul·la el decret de convocatòria del 9-N i dos preceptes de la llei de consultes

Ràdio Sarrià.
El Tribunal Constitucional per unanimitat ha declarat inconstitucional el decret de convocatòria del 9-N i inconstitucionals dos articles de la llei de consultes aprovada pel Parlament de Catalunya el setembre passat.
Els magistrats de l'alt tribunal s'han reunit avui en un ple extraordinari per estudiar els dos recursos que va presentar el govern espanyol contra la llei de consultes i el procés participatiu del 9 de novembre.
L'alt tribunal considera que la llei i el decret encobrien un referèndum sobre la integritat territorial de l'Estat que no pot organitzar una comunitat autònoma i recorda que els referèndums són competència exclusiva de l'Estat i anul·la el decret que convoca la celebració del 9-N perquè considera que aquesta era una de les anomenades consultes populars que són, en realitat, un referèndum. 
La decisió s'ha pres després que la comissió encarregada del cas, formada pels magistrats José Antonio Xiol i Pedro González Trevijano, hagin exposat al ple del tribunal el text de la sentència.
D'altra banda la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha assegurat en roda de premsa que per molt que el TC prohibeixi la Llei de consultes "no pot fer desaparèixer del calendari el 9-N ni el que va passar". Segons Ortega, "El 9-N va existir, va tenir un resultat i 2,3 milions de persones van posicionar-se exercint el dret a decidir" i "per molts recursos que hi hagi i moltes lleis que es vulguin anul·lar, això ha passat".