26 de març 2015

Aquest vespre es lliuren els XVII Premis Enderrock

Ràdio Sarrià.
Toti Soler serà l’encarregat d’obrir la gala dels XVII Premis Enderrock – Premis de la Música Catalana de la Gala que se celebra aquest vespre al Teatre Municipal de Girona. El músic maresmenc, Premi Enderrock a la Trajectòria pels seus 50 anys de carrera, interpretarà dues peces: una de les seves cançons més populars, “Petita festa” (amb lletra de Marià Manent i versió del poeta Li Po), i a duet amb la cantant empordanesa Sílvia Pérez Cruz,“Cançó de suburbi” (amb lletra de Josep Maria de Sagarra). Aquest és un tema molt especial, ja que va ser el propi Ovidi Montllor qui va encarregar a Toti Soler que musiqués aquest poema de Sagarra per a un dels darrers muntat ges músico-literaris que van presentar els dos artistes A més de la intervenció de Toti Soler & Sílvia Pérez Cruz, la Nit Enderrock preveu altra sorpresa musical de tribut a la música catalana. Es tracta del medley que interpretaran Germà Negre amb temes d’Ovidi Montllor, Xavier Cugat i Gato Pérez. La música dels banyolins servirà per retre homenatge a aquests tres músics, als quals es dedica la gala d’enguany.
Els Premis de la Música Catalana 2015 comptaran a més amb les actuacions musicals ja anunciades de Senior i el Cor Brutal, Joan Dausà, Els Catarres, Núria Graham i Nyandú.
Entre els guardonats tant per la votació popular, com per la crítica, destaquen Txarango (amb quatre premis de la votació popular i un de la crítica) a més d’Els Amics de les Arts, Joan Dausà, Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernández Miró, Cesk Freixas, Bonobos, Oques Grasses i Love of Lesbian, entre altres. Pel que fa a gèneres, Toni Xuclà i Lo Gitano Blanc han estat premiats en folk, Joan Chamorro en jazz, Carles Cases i Orquestra Montsalvat en clàssica i Àngel Llàcer i Manu Guix, en música infantil/públic familiar. Pel que fa als premis de la crítica, els discos reconeguts de l’any han estat Senior i el Cor Brutal, La Iaia, Joana Serrat, Xavier Baró, Zoo, Rog er Padullés i David Menugal Free Spirits Big Band.
Grup Enderrock i Estrella Damm atorguen des de l’any passat el singular Premi Enderrock Estrella, que vol reconèixer una persona o esdeveniment musical destacable de l’any. El jurat ha decidit adjudicar enguany el guardó a l’escenògraf i director audiovisual arenyenc Lluís Danés, per la seva tasca com a creador i dissenyador d’escenaris per a artistes i festivals, així com per la direcció, guió i realització de documentals, pel·lícules, espectacles i videoclips musicals. Al llarg de la seva trajectòria ha donat un valor afegit a escenificacions musicals destacades, des de grans espectacles al Palau Sant Jordi fins al Canet Rock i des de les gires de Lluís Llach o Bikimel al retorn de Sopa de Cabra o els espectacles Llits d’Albert Pla i Cançonetes per la Bressola, entre molts altres. A més, també ha divulgat música, cultura i política amb documentals com Llach, la revolta permanent (Mediapro, 2006) i ha treballat per projectes musicals internacionals (Amnistia Internacional, Carl Calton).
Els Premis Enderrock – Premis de la Música Catalana també guardonaran la millor producció i enregistrament sonor de l’any amb el Premi Joan Trayter 2015 que recaurà en Miqui Puig pels discos El debut de Coriolà i Salvatge manifest de Morgat Morgat, a més de rebre un reconeixement pels cinc anys d’assessorament musical i implicació amb el concurs Sona 9 per a grups emergents.