11 de març 2015

Els millors textos del Torneig de Dramatúrgia Catalana de Temporada Alta arriben a Madrid

Ràdio Sarrià.
Els millors textos del Torneig de Dramatúrgia Catalana de Temporada Alta arriben a Madrid en un cicle organitzat pel Centre Cultural Blanquerna, seu cultural de la delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid, organitza juntament amb la Fundació First Team un cicle de lectures teatrals titulat “20 40”. Cada 15 quinze dies, el públic pot gaudir d’una selecció de peces curtes teatrals contemporànies de reconeguts dramaturgs catalans que han participat en alguna de les 4 edicions del Torneig gironí (Jordi Casanovas, Jordi Galcerán, Paco Mir, Carol López, Pere Riera...), i que per aquesta ocasió han traduït les seves obres al castellà. En total són  20 peces, interpretades per actors de prestigi (Cristina Castaño, Lola Baldrich, José Luis Gil, Juanjo Puigcorbé…) i dirigides pels impulsors del cicle Francesc Albiol i Assumpta Serna. 
El cicle, es va estrenar el 16 de febrer passat amb la lectura de El Recambio de Roger Peña, guanyador del Torneig de Dramatúrgia Catalana de Temporada Alta 2014 i del Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, celebrat el passat mes de febrer a Buenos Aires (Argentina).  En les 3 sessions celebrades fins ara a Madrid s’ha penjat el cartell de localitats exhaurides. 
En cada combat s’enfronten dos dramaturgs amb dues peces de 40 minuts de durada. Dos actors, desconeguts pels autors, són els encarregats de llegir les peces teatrals. Autors i actors tenen només tres hores per preparar la interpretació. Es tracta, per tant, d’un divertit joc teatral que s’ha començat a estendre més enllà del festival i s’ha convertit en una eina per donar a conèixer els dramaturgs catalans fins i tot més enllà de les nostres fronteres. 
Alguns dels textos creats inicialment pel Torneig, i posteriorment arranjats i ampliats pels seus autors, han tingut una llarga vida a les sales teatrals. El cas de més èxit ha estat El Crèdit de Jordi Galcerán, considerat el fenomen teatral dels últims temps amb més de 140.000 espectadors i més de 2 anys i mig en cartell. El text s’ha traduït a més de vuit idiomes (austríac, finès, italià, hongarès, alemany, anglès, castellà i gallec) i s’ha estrenat a països com Mèxic, Argentina, Panamà, Àustria, Finlàndia, Itàlia, Hongria, Alemanya, EUA (Miami), Espanya i està pendent d’estrenar-se a una desena de països més. Altres espectacles estrenats amb un gran èxit de crítica i públic també, amb embrió al Torneig de Temporada Alta, són Smiley de Guillem Clúa, estrenada a Barcelona, Madrid i Londres. Losers de Marta Buchaca,  Red Pontiac de Pere Riera protagonitzada als escenaris catalans per Míriam Iscla i Cristina Cervià i La nostra champions particular, de Cristina Clemente.