17 d’abr. 2015

La UdG, l’Ajuntament de Girona i la Casa de Cultura homenatgen a l’escriptor i periodista Miquel Pairolí en la 4a edició de la lectura pública de Sant Jordi

Ràdio Sarrià.
La Universitat de Girona, l’Ajuntament de Girona i la Casa de Cultura homenatgen a l’escriptor i periodista Miquel Pairolí (Quart, 1955-2011) en la quarta edició de la lectura pública de Sant Jordi que es farà el proper dijous a la Plaça del Vi de Girona,  es llegiran en veu alta fragments de l'obra de l'escriptor i periodista.
Miquel Pairolí compliria 60 anys aquest 2015, quan en fa 25 que va publicar el seu primer dietari, Paisatge amb flames. Amb motiu d’aquesta doble efemèride, l’Ajuntament de Girona, la Casa de Cultura de Girona i la Universitat de Girona conviden la ciutadania a participar a la lectura pública d’homenatge que tindrà lloc aquesta diada de Sant Jordi, entre les 11 del matí i les dues de la tarda. La lectura se centrarà en fragments dels seus tres dietaris -Paisatge amb flames (1990), L’enigma (1999) i Octubre (2010),- que formen un conjunt formal i temàtic que es considera el punt culminant de l’obra de l’escriptor i periodista, traspassat prematurament l’any 2011. Miquel Pairolí va fer una aposta radical per la literatura i el periodisme que el van dur a publicar disset llibres i milers d’articles al llarg de més de tres dècades. L’any 1976, amb només 21 anys i abans d’haver completat la seva formació universitària, va començar a publicar articles i ressenyes literàries a la revista Presència.  Dos anys més tard, comença a publicar a l’Avui, i l’any 1979 forma part dels primers col·laboradors de Punt Diari. Va exercir també de professor i el 1987 es va incorporar a la redacció de Punt Diari, amb el qual col·laborava des de la seva fundació, l’any 1979. Posteriorment va treballar al Diari de Barcelona i, després del tancament d’aquest rotatiu, l’any 1994, no va tornar a treballar en cap redacció. Opta per retirar-se a la casa familiar de Quart, on trobarà l’espai i el temps que necessita per escriure. L’aposta per la literatura l’aparta de les redaccions i del treball en la informació diària, però no del periodisme d’opinió ni de la crítica literària. Pairolí recorre en la seva obra a totes les formes de la prosa –narrativa, assaig, teatre, dietarisme- per tractar la realitat de manera minuciosa i reflexionar sobre les qüestions essencials de la naturalesa humana amb un estil poderós, clar i concís.
La iniciativa de la lectura pública de Sant Jordi neix de la lectura col·lectiva de Girona, un llibre de records, de Josep Pla, que l’Ajuntament i la Casa de Cultura van impulsar l’any 2012, coincidint amb el seixantè aniversari de la publicació del llibre. Des d’aleshores any rere any s’ha repetit l’experiència. El 2013 es va homenatjar a l’escriptor Joaquim Amat-Piniella i el passat 2014 al poeta Joan Vinyoli. Enguany l’acte és organitzat per l’Ajuntament de Girona i la Casa de Cultura amb la col·laboració de la Universitat de Girona i el Consorci de Normalització. Per l’atretzo s’ha comptat amb el suport de Cal Rei.