29 de juny 2015

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de situació meteorològica de perill per onada de calor per a la comarca del Gironès entre les 2 de la tarda i les 8 del vespre

Ràdio Sarrià.
El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de situació meteorològica de perill per onada de calor (1)per a la comarca del Gironès, entre les 2 de la tarda i les 8 del vespre per:
Dilluns    29 de juny.  Grau de perill 2/6
Dimarts  30 de juny.  Grau de perill 3/6
Dimecres 1 de juliol. Grau de perill 4/6 (2)
El llindar que es pot superar a Girona ciutat és el de 37,7° (3) 
Es demana precaució al realitzar activitats a l’exterior, especialment pels col·lectius més vulnerables i durant les hores centrals del dia. Onada de calor: temperatura superior al percentil 98 de la temperatura màxima diària durant tres dies consecutius o més.
El grau de perill prové de la combinació entre la probabilitat de superació i el llindar que es pot superar.
El percentil 98 d’una estació meteorològica automàtica (EMA) és el valor estadístic que deixa per sobre el 2% de les temperatures màximes diàries més altes de la sèrie estudiada (que correspon al període de juny a agost entre els anys 2000 i 2008). Per tant, només el 2% de dies de tota la mostra la temperatura màxima en els mesos d’estiu ha estat superior a aquest valor. Un cop es coneix el percentil 98 de la temperatura màxima de totes les EMA estudiades, es pot interpolar per mètodes cartogràfics un valor del percentil 98 per cada punt del territori. En el cas el valor per a la ciutat de Girona és el 37,7°.
Recomanacions davant l’onada de calor a Catalunya. Departament de Salut.
Consells d’autoprotecció davant d’una onada de calor. Departament d’Interior.