1 de jul. 2015

Pere Vila, és el nou president de la Diputació de Girona

Ràdio Sarrià.
                                                          Foto: ddgi / Eddy Kelele
Pere Vila ha estat escollit aquest migdia nou president de la Diputació de Girona amb 26 vots a favor dels diputats de CiU, ERC, PSC i Independents de la Selva i l'únic vot diferent ha estat el del diputat de la CUP, Lluc Salellas.
Pere Vila, regidor de Llançà i diputat pel partit judicial de Figueres, és el nou president de la Diputació de Girona, segons ha acordat avui per majoria absoluta la nova corporació de l’ens supramunicipal després de la seva constitució d’acord amb les darreres eleccions locals.
Pere Vila (Llançà, 1973), que ha rebut 26 dels 27 vots possibles, ja va ser a la Diputació de Girona entre els anys 2011 i 2012 com a portaveu adjunt a la presidència, per després anar al Parlament de Catalunya. Ha estat alcalde de Llançà del 2003 fins ara, i president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà del 2007 al 2009. L’elecció del president Vila s’ha fet després del ple de constitució de la corporació de la Diputació de Girona. El ple ha començat a les 12 del migdia amb la creació de la Mesa d’Edat, integrada per Fermí Santamaria i Jordi Camps, els diputats del nou consistori de més edat i de menys, respectivament. Santamaria ha presidit la Mesa d’Edat, mentre que Camps n’era vocal, i han estat assistits en tot moment pel secretari de la corporació. Un cop han pres possessió del càrrec, Santamaria ha declarat la seva constitució. Seguidament, el secretari ha anat cridant de manera individual cadascun dels diputats perquè prenguessin possessió del càrrec. La crida s’ha fet per ordre alfabètic i seguint l’ordre alfabètic dels partits judicials. Així, els primers han estat els del partit judicial de la Bisbal, i després han vingut els de Figueres, Girona, Olot, Puigcerdà i Santa Coloma de Farners.
Cal recordar que l’elecció dels diputats per mitjà d’un sistema de sufragi indirecte es fa d’acord amb la representació i els vots de cada partit judicial, seguint els que hi havia l’any 1979. Per poder tenir representació a la Diputació, segons la legislació vigent, el partit o agrupació electoral ha de tenir un mínim del 3 % dels vots de la circumscripció del partit judicial. Però, a més, cal que tingui un representant a algun dels municipis que l’integren. Complerts aquests dos requisits, es té en compte el nombre de vots, d’acord amb el sistema d’Hondt. En l’àmbit de Girona, d’acord amb el volum de la població que té, la qual supera el mig milió d’habitants, li corresponen 27 diputats, dels quals 8 provenen del partit judicial de Girona, 6 del de Santa Coloma de Farners, 5 del de la Bisbal d’Empordà i també del de Figueres, 2 del de Santa Coloma i 1 del de Puigcerdà.
Un cop tots han pres possessió del càrrec, la presidència ha declarat formalment constituïda la corporació.
Els 27 diputats de la corporació són:
CiU: Albert Gómez (regidor de Palafrugell), Carles Salgas (alcalde de Mont-ras), Carles Álvarez (alcalde de Vilamalla), Marta Felip (alcaldessa de Figueres), Pere Vila (regidor de Llançà), Miquel Noguer (alcalde de Banyoles), Eva Palau (regidora de Girona), M. Àngels Planas (regidora de Girona), Fermí Santamaria (alcalde de Llagostera), Josep Maria Corominas (alcalde d’Olot), Albert Piñeira (alcalde de Puigcerdà), Jordi Camps (alcalde de Vidreres), Jaume Dulsat (alcalde de Lloret de Mar) i Josep Antoni Frías (alcalde d’Hostalric).
ERC: Josep Maria Rufí (regidor de Torroella de Montgrí), Lluís Sais (alcalde de la Bisbal d’Empordà), Joan Fàbrega (alcalde de Lladó), Joan Estarriola (alcalde de Fontcoberta), David Mascort (alcalde de Vilablareix), Josep Companys (alcalde de Santa Pau), Josep Maria Bagot (alcalde de Riells i Viabrea) i Joan Martí (alcalde de Santa Coloma de Farners).
PSC: Juli Fernández (alcalde de Palafrugell), Consol Cantenys (alcaldessa de Vilafant) i Víctor Puga (alcalde de l’Escala).
CUP: Lluc Salellas (regidor de Girona).
IdS: Gisela Saladich (alcaldessa de Tossa de Mar).
L’onzè president
Constituïda la corporació, la presidència de la Mesa d’Edat ha indicat que s’havia de procedir a l’elecció del president. Només CiU, amb majoria consistorial, i la CUP han presentat candidat. CiU ha presentat Pere Vila i la  CUP, Lluc Salellas. Seguidament s’ha fet la votació dels candidats. Vila ha aconseguit el suport del seu grup, CiU, que ja tenia la majoria, però també el de les altres forces que no han presentat candidat: ERC, el PSC i IdS. El diputat de la CUP s’ha votat a si mateix. El nou president és l’onzè a ocupar el càrrec en aquest període democràtic. Fins ara han ocupat el màxim càrrec de la institució Joan Vidal i Gayolà (1979-1980), Arcadi Calzada Salavedra (1980-1983), Salvador Carrera Comes (1983-1987), Josep Arnau Figuerola (1987-1994), Pere Macias Arau (1994-1996), Frederic Suñer Casadevall (1996-1999), Carles Páramo Ponsetí (1999-2007), Enric Vilert Butchosa (2007-2011), Jaume Torramadé Ribas (2011-2013) i Joan Giraut Cot (2013-2015). La Mesa d’Edat ha lliurat a Pere Vila els atributs del càrrec, que són la vara de comandament i la medalla d’or. Tot seguit, la Mesa s’ha dissolt. Els expresidents Giraut, Pàramo, Suñer i Arnau han estat presents a l’acte.
Vila ha donat la paraula als representants dels diferents grups polítics, de menor a major representació, perquè poguessin explicar el seu vot. Tots els representants, Saladich, Salellas, Fernández, Sais i Piñeira han subratllat la necessitat de posar la Diputació al servei dels municipis i dels seus habitants.
El nou president ha tancat l’acte amb un discurs de proclamació i exposant els nous reptes de la institució. Vila ha destacat la feina duta a terme per la Diputació i ha exposat que «hi ha molta feina per fer». Dins les línies mestres del nou mandat, el president ha recordat les eleccions al Parlament del 27 de setembre: «El nostre deure és amb el poble de Catalunya». També ha fet autocrítica, encara que ha posat l’èmfasi a mirar endavant: «Hi ha un equip jove, dinàmic, renovat». D’altra banda, ha defensat la necessitat de mancomunar serveis, de reforçar els serveis socials i d’apostar per la cultura: «Sense cultura no hi ha país».
En els propers dies es preveu fer un ple extraordinari de cara a donar compte del cartipàs de l’equip de govern. Així, s’hi anunciaran els vicepresidents, el diputat portaveu i els presidents de les comissions informatives. També, la composició de la Junta de Govern i de la delegació d’atribucions de la presidència al mateix òrgan, així com de les delegacions específiques. En el mateix ple se sabrà també la composició dels grups polítics, com ara els seus membres, els seus presidents i portaveus, el personal eventual de confiança o d’assessorament especial o els gerents dels organismes autònoms, així com les retribucions i les indemnitzacions dels components de la corporació, entre d’altres qüestions.