1 de jul. 2015

Protecció Civil posa en prealerta el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya

Ràdio Sarrià.
Protecció Civil de la Generalitat ha posat el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT en Prealerta d’acord amb el risc d’incendi forestal previst per avui dimecres. A més, es manté, des de divendres passat, en fase d’Alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per l’onada de calor.
Les comarques afectades per la Prealerta del Pla INFOCAT avui són les següents:
Demarcació de Barcelona: Alt Penedès, Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental
Demarcació de Catalunya Central: Anoia i Bages
Demarcació de Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès i Selva
Demarcació de Lleida: Urgell, Garrigues i Segarra
Demarcació de Tarragona: Conca de Barberà i Priorat
Derivat de l'onada de calor i altres factors com la baixa precipitació dels últims mesos en algunes zones, el risc d’incendi forestal es continua incrementant de forma generalitzada i és elevat sobretot a les poblacions a prop de zona forestal, en especial, a les urbanitzacions i destacant els casos en que no disposen de les mesures de prevenció davant incendis (franges perimetrals de protecció netes de massa forestal).
Protecció Civil de la Generalitat demana seguir els consells davant el risc d’incendis forestals disponibles a http://bit.ly/1H9BH7Q
Protecció Civil de la Generalitat manté activat en Alerta el Pla de Protecció Civil PROCICAT per Onada de Calor per l’episodi de temperatures extremes que afecta de manera generalitzada el territori des del passat divendres. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que les temperatures siguin encara molt altes avui i demà, tot i que s’espera que demà dijous baixin entre 1 i 2 graus.
D’acord amb la informació de l’SMC, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) manté el Pla d’actuació per prevenir el efectes l’onada de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 d’alerta i dels recursos d’emergències habituals en aquesta fase (SEM, 061 CatSalut Respon, PIUC, Creu Roja).
L’SMC ha informat que es manté per avui la previsió de temperatures extremes de forma generalitzada al territori català i que, de cara a demà dijous, la probabilitat de superar el llindar màxim disminueix i l’afectació serà més localitzada a la part oest del país i a les comarques de la Catalunya Central, ja que les temperatures disminuiran entre 1 i 2 graus. A més, queden excloses de la previsió d’afectació per demà les comarques de Terra Alta, Ribera d’Ebre i Priorat.
Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que s’informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures. I es demana que es prengui especial cura de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics,...). A més, es recomana a la ciutadania que visiti en la mesura del possible a les persones grans que viuen soles per assegurar-se que segueixen els consells davant les temperatures elevades.
També és molt important extremar les precaucions a la platja i no banyar-se si us trobeu malament o esteu cansats per evitar un incident greu. Prioritzeu el bany en espais que estiguin vigilats per serveis de salvament i socorrisme. És preferible sempre refrescar-se a la dutxa. A més, eviteu estar-vos massa estona al sol i protegiu-vos utilitzant para-sols, gorres, samarretes, ulleres de sol, etc.
Vigileu que la canalla i la gent gran prenguin líquids per estar hidratats, i cal recordar que els nens menors de 6 mesos han d’estar a l’ombra i amb roba que els protegeixi de la radiació solar. Eviteu també la deshidratació, bevent aigua freqüentment.