19 de març 2015

Els experts recorden que no es pot observar l'eclipsi solar directament sense la protecció adequada per evitar danys a la còrnia i a la retina

Ràdio Sarrià.
Aquest divendres l'eclipsi solar es podrà veure de manera parcial a Catalunya, l'enfosquiment es veurà en funció del lloc des d'on s'observi. 
A Catalunya es notarà poc,  perquè la intensitat de la llum diürna és massa gran.
Des de Girona es veurà aquest eclipsi com a parcial, la lluna enfosquirà el sol en gairebé un 64% começarà a les 9.12h,  el màxim eclipsi es veurà 10.18h i acabarà a les 11.29h.
Els experts adverteixen que no hem de mirar directament el sol sense protecció i que no serveixen vidres fumats, radiografies ni negatius de fotos.
Cal mirar-ho des de telescopis que és el més segur o ulleres homologades que contenen filtres especials.
Hi ha gent que pateix problemes greus de vista per haver mirat directament un eclipsi i  cal tenir en compte és que els efectes no es noten fins que les lesions ja s'han produït. Mirar directament un eclipsi sense la protecció adequada pot provocar danys a la retina i còrnia. 
Un mètode dels més segurs, telescopis a banda, és el mètode de la projecció, practicant un forat de dos mil·límetres de diàmetre a una cartolina que després s’apuntarà cap al sol, es tracta de projectar el feix de llum que passa per l’orifici cap a una paret, el terra o una altra cartolina. El resultat és la imatge del sol, en aquest cas amb la “mossegada” que li fa la lluna quan li passa pel davant.
L’Associació Astronòmica de Girona convida a observar-ho de franc des del seu Observatori Can Roig de Llagostera per tal de poder observar l’eclipsi de forma segura des de les 9 del matí fins les 12 del migdia per observar el Sol amb els telescopis equipats amb filtres d’hidrogen i calci-potasi.  Projecteran l’eclipsi total a la Sala d’Actes del Centre Cultural Can Roig.
L’Observatori i el Centre Cultural Can Roig estan situats al Carrer Lleó I, número 2 de Llagostera.